MULCIREA SOLULUI

Posted on January 22, 2010. Filed under: Plantarea si lucrari de ingrijire a plantelor | Tags: , |

Este lucrarea de acoperire a solului din jurul plantelor sau chiar pe toată suprafaţa, cu diferite materiale (mraniţă bine descompusă, frunze, turbă, muşchi, cetină ş.a).

Mulcirea se face primăvara, vara, cât şi în timpul iernii. Muici rea făcută în timpul iernii are drept scop să preîntâmpine vătămarea plantelor din cauza gemlui» în special a celor sensibile la temperaturile scăzute, cu sistemul radicular răspândit aproape de suprafaţa solului şi la care îngheţarea rădăcinilor le-ar produce vătămări serioase.

De asemenea, mulcirea de iarnă mai are avantajul că împiedică intrarea prea timpurie în vegetaţie a plantelor, ferindu-le astfel de efectele dăunătoare ale îngheţului târziu şi al bmmelor.

Mulcirea făcută primăvara şi în mod deosebit vara. reduce evaporarea apei din sol, lucm deosebit de important mai ales pe timp de secetă. De asemenea, împiedică supraîncălzirea sau răcirea rapidă a solului şi instalarea în masă a buruienilor, îi protejează structura glomerulară împotriva distragerilor mecanice provocate de către picăturile ploilor repezi şi îl îmbogăţeşte în humus, prin descompunerea lentă a materialelor de origine organică, folosite pentm acoperire.

Pentru mulcirea de vară, care se repetă după fiecare udat, zvântare şi uscare a solului, materialele folosite pentru acoperire se aşterne în jurul arborelui sau arbustului, într-un strat de 4-5 cm grosime.

Pentm mulcirea de iarnă, stratul protector va fi mai gros, ajungând la 8-12 cm.

Ce plantăm sub arbori?

Sunt mai multe motive care să ne facă să dorim înfiinţarea unor covoare vegetale sub arborii şi arbuştii din grădină. în primul rând solul lipsit de vegetaţie nu încântă ochiul iar o armonizare plăcută între coloritul covorului vegetal şi al coroanelor arborilor şi arbuştilor aduce un plus de frumuseţe. Câteva obstacole stau însă în calea unei astfel de acţiuni. în primul rând reţeaua radiculară a arborilor şi arbuştilor poate cauza deshidratarea plantelor cultivate sub coroanele acestora. Umbra este şi ea un factor negativ al dezvoltării plantelor. De aceea este necesară o alegere judicioasă a speciilor şi soiurilor ce urmează a ti cultivate. Astfel plantele cu o înrădăcinare superficială ajung mai greu în situaţia de a suferi de deshidratare din cauza rădăcinilor arborilor sub care sunt plantate. Plantele târâtoare, prin modul Jor natural de dezvoltare împiedică în mare măsură evaporarea apei din sol. în ceea ce priveşte umbra, există plante mai puţin pretenţioase faţă de lumină şi există de asemenea şi plante care se dezvoltă şi înfloresc atunci când coroanele arborilor şi arbuştilor nu sunt încă înfrunzite. In continuare vom face câteva propuneri în acest sens dar, desigur, ele pot fi completate de către cititor.

Plante cultivate sub coroanele cu frunze persistente

• Ajuga reptaus cu frunzişul ei plat, cu florile bleu, roz sau mov este una dintre preferate. Ea se întinde rapid pe sol şi formează un covor interesant fără prea mult ajutor dinafară.

• Lamium prezintă aceleaşi calităţi dar este mult mai expansivă, fiind un acoperitor de sol ideal. In plus coloritul frunzelor şi al florilor marchează plăcut peisajul. Nu necesită nici un fel de întreţinere şi se dezvoltă bine pe orice fel de sol sărac, bogat sau umed. Dintre soiurile

cele mai cunoscute amintim Lamium galeobdolon şi Lamium maculatum.

• Pachysandra terminalis. Dacă aveţi în grădină un sol acid aceasta este planta care se adaptează cel mai bine. Acoperă rapid solul. Daca în primăvară i se taie complet frunzişul verde, noi mlădiţe vor răsări cu o vigoare sporită.

• Iedera. Plantarea iederei este simplă şi sigură. Dar atenţie: pentru fiecare plantă se va alege un loc astfel încât să se dezvolte pe sol nu să esacaladeze trunchiurile arborilor. Este recomandabilă alegerea soiurilor cu frunză măruntă.

• Feriga. Plantate sub arbori, într-un teren umed şi umbrit constituie un peisaj atractiv.

• Sempervivum. Pe un teren pietros dar însorit aceste plante micuţe se extind foarte repede. Ele au avantajul că frunzişul este persistent şi înfloresc în plină vară.

• Arum ilalicum. Frunzişul lor marmorat cu alb este deosebit de decorativ tot anul. Au în plus avantajul că se prind destul de uşor.

• Stachys lanata. Au un frunziş argintat şi catifelat. Se mulţumesc cu soluri sărace dar sunt iubitoare de lumină.

Rădăcinile nu se dezvoltă în profunzime şi nu suferă prea mult din cauza secetei.

• Prunella este o plantă mică, cu flori roşii sau bleu. Mulcirea pe timpul iernii dă bune rezultate în dezvoltarea plantelor la începutul primăverii.

• Catoneaster dammeri este o plantă tapisantă cu frunziş foarte plat. înfloreşte primăvara, florile sunt albe iar fructele roşii.

• Hypericum înfloreşte pe parcursul întregii veri. Florile sunt galbene. Pentru o prindere sigură la plantare se adaugă şi un pumn de nisip.

Se poate înmulţi prin divizarea tufelor.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: