TAIEREA RAMURILOR GROASE

Posted on January 9, 2010. Filed under: Plantarea si lucrari de ingrijire a plantelor | Tags: , , |

înlăturarea ramurilor groase din coronamente este o operaţie care necesită atenţie şi pricepere. Orice defecţiune ivită în timpul executării lucrărilor de tăiere poate provoca prăbuşirea ramurilor, lucm care produce dislocarea unor ramuri, ruperea sau rănirea altora, a căror prezenţă în coronament este necesară, sfâşierea unei părţi de trunchi, care uneori poate ajunge până la baza acestuia, în concluzie, provocarea unor răni greu de vindecat şi crearea unui dezechilibru în coronament.
Pentru evitarea acestor neajunsuri se va proceda în felul unnător: – In cazul ramurilor groase cu diametrul până la 10 cm,

tăierea se face în trei timpi şi anume:

Timpul 1: la 40-60 cm de la baza ramurii, se face cu fierăstrăul prima tăietură în punctul A (fig. 3.6); tăierea se face de jos în sus şi va pătrunde cu puţin mai mult de jumătate din grosimea ramurii.
Timpul 2: la 15-20 cm de la prima tăietură, în puctul B, se va face a doua tăietură, de data aceasta de sus în jos şi care, de asemenea, trebuie să pătrundă cu ceva mai mult de jumătate din grosimea ramurii.

Ramura, sub greutatea ei, se detaşează de arbore, rămânând numai porţiunea de ramură cuprinsă între bază şi cea de a doua tăietură.

Timpul 3: se înlătură prin tăiere deasupra inelului. în punctul C, ciotul rămas, iar tăietura se netezeşte cu cosoml şi se acoperă cu o peliculă de vopsea.

In cazul ramurilor groase cu diametru mai mare de 10 cm, operaţiunea de îndepărtare a ramurilor prin tăiere este identică cu cea din cazul descris mai jos. Spre deosebire însă de acesta, aici se pot întâlni 2 cazuri:

a) când ramurile sunt prea lungi se va proceda în prealabil la fragmentarea lor, începând de la vârf către bază; se va merge cu această fragmentare până ce rămâne o porţiune care o consi­derăm mai uşor de manipulat;

ancorarea porţiunii rămase se face de una din ramurile din nivelele superioare, care are o poziţie cât mai convenabilă faţă de cea
Iii cazul când nu se respectă acest lucru, când poziţia tăietuni nu este corectă şi anume când aceasta se face într-un plan ce fonnează cu axul trunchiului sau ramura rămasă în coronament un unghi, zona generatoare din partea de jos a secţiunii este izolată de secţiune printr-o porţiune de ţesuturi neînlâturate pnn tăiere.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: