TAIEREA LASTARILOR DIN CORONAMENTE

Posted on January 6, 2010. Filed under: Plantarea si lucrari de ingrijire a plantelor | Tags: , , |

Tăierea – ciupirea lăstarilor tineri din coronamente se practică mai mult la speciile cu vegetaţie mai îndelungată. La cele care intră în stare de repaus vegetativ mai devreme, lăstarii rezultaţi din ciupiri na mai au timpul necesar să se dezvolte complet, fapt pentm care intră în iarnă nematurizaţi şi vor suferi din cauza gemlui. Ciupirea trebuie, de asemenea evitată în verile cu multe precipitării, deoarece şi în acest caz nu se obţine până în toamnă o maturizare a lăstarilor şi deci iama se pot produce pierderi din cauza gemlui. Ciupirea. în general, favorizează dezvoltarea mugurilor de la subsoara frunzelor. în unele împrejurări chiar şi înflorirea. Este un lucm dovedit că lăstarii ciupiţi dezvoltă mai uşor muguri de floare decât cei neciupiţi. Prin ciupire se pot regla creşterea în lungime a lăstarilor, mai ales când aceştia sunt o consecinţă a tăierilor radicale, energice. O ciupire aplicată mai târziu are ca efect oprirea mai devreme a creşterii în înălţime a lăstarilor. Seva va fi direcţionată spre muguri laterali, dar aceştia nu mai au forţa de a emite lăstari; lucm pozitiv dealtfel, deoarece orice apariţie mai tardivă de lăstari ar fi distrusă de temperaturile scăzute din iarnă.

Invers, prin ciupit lăstarii devin mai lungi. In acest caz, ciupirea trebuie făcută devreme, cam prin luna iunie. In cazul apariţiei de lăstari laterali se poate face şi a doua ciupire.

Ciupirea este o metodă eficace şi are drept scop să provoace emiterea unei lăstăriri abundente. Nu este însă o operaţiune simplă de tăiere, aşa cum ar părea la prima vedere. Ea necesită observaţii îndelungate asupra creşterii şi dezvoltării plantelor şi în special cunoştinţe aprofundate a caracteristicilor fiecărei specii în parte. Ca atare, se recomandă a se executa numai de personalul calificat, mai ales la speciile de mare valoare decorativă.

Tăieturile în unghi, perpendicular sau puţin oblic faţă de axa longitudinală, produc leziuni cu suprafeţe mici şi feresc mugurii de uscăciune.

Se va evita, de asemenea, să se facă tăierea cu mult deasupra ochiului sau între noduri, deoarece pot rezulta porţiuni mai lungi de lăstari, care cu timpul se usucă.

Când se suprimă de la bază un lăstar, tăierea se face la nivelul inelului, în aşa fel ca inelul de creştere să rămână intact. Pentm executarea lucrărilor de tăiere-ciupire a lăstarilor din corona­mente se utilizează briceagul copulator, cosoml, foarfecă de pomi acţionată manual sau cea cu prelungitor (aşa zisa foarfecă pentm combaterea cuiburilor de omizi).

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: