TEHNICA DE LUCRU IN APLICAREA TAIERILOR

Posted on January 4, 2010. Filed under: Plantarea si lucrari de ingrijire a plantelor | Tags: , , |

Una din principalele cauze ale pieirii arborilor şi arbuştilor ornamentali de orice categorie (izolaţi, grupuri, masive,’ boschete, de aliniament) este felul defectuos în care s-au executat tăierile. Tăierile, fie ele efectuate vara, fie iama, sau de orice natură (formare, întreţinere, reîntinerire,-restaurare etc.) trebuie să se execute, de câte ori este nevoie, numai de personal calificat, cu multă experienţă şi mai ales cu intrumentele indicate pentm astfel de lucrări, instrumente care trebuie să fie foarte bine ascuţite şi cu lame inoxidabile.

Tăierea ramurilor subţiri se face cu briceagul de altoit copulator, sau cosoml, care lasă o tăietură netedă.

Ramurile tinere, cu diametrul până la 2 cm, se vor tăia cu foarfecă de arbori şi apoi se vor finisa cu cosoml. Cele groase, care depăşesc 10 cm în diametru, cât şi cele foarte groase, se vor tăia cu fierăstrăul de mână sau cu cel mecanic (drujbă).

Pentm o orientare cât mai justă asupra modului cum trebuie să se execute lucrările de tăiere, vom descrie cazurile cele mai frecvent întâlnite în cadml lucrărilor de întreţinere, aplicate pomilor din spaţiile verzi (arbori şi arbuşti ornamentali foioşi) şi anume:

1) ciupirea lăstarilor laterali de pe trunchi;

2) tăierea lăstarilor laterali de pe trunchi;

3) tăierea – ciupirea – lăstarilor din coronamente;

4) tăierea ramurilor tinere cu diametru până la 2 cm;

5) tăierea ramurilor groase cu diametru până la 10 cm şi a
celor cu diametrc peste 10 cm.

Uneori, arborii cu trunchi, plantaţi în aliniamente sau în masive, grupuri sau izolaţi, în parcuri, nu au grosimea dorită. în cazul în care în timpul perioadei de vegetaţie apar pe tmnchi lăstari proveniţi din muguri donninzi, aceştia vor fi lăsaţi să se dezvolte în voie o perioadă de timp şi apoi vor fi reduşi ca lungime, prin ciupiri. Ciupirea se aplică asupra vârfului

lăstarilor care au mai mult de 7-8 frunze şi se face deasupra unui ochi (al şaptelea sau al optulea de la baza lăstarului), folosindu-se briceagul de altoit sau cosoml. Este de preferat, ca ochiul deasupra căruia s-a făcut ciupirea să fie plasat în afară.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: