TAIERILE PRINCEPII GENERALE

Posted on January 3, 2010. Filed under: Plantarea si lucrari de ingrijire a plantelor | Tags: , |

Tăierile simt operaţii tehnice care au drept scop reducerea sau suprapunerea anumitor părţi dintr-o plantă (rădăcini, ramuri bătrâne, ramuri tinere, lăstari) cu scopul de a modifica creşterea naturală sau de a le dirija seva în alte părţi ale coroanei, pentm a putea îndeplini anumite funcţii.

In linii mari, se urmăreşte prin tăieri realizarea unei anumite forme şi asigurarea abundenţei înfloririi.

Dacă ne referim la momentul aplicării tăierilor, este bine de ştiut că acestea se pot executa aproape tot timpul anului. Dar în mod practic, tăierile se fac în două epoci: în repaus vegetativ şi în perioada activă de vegetaţie. Prima se mai numeşte tăierea de iarnă (sau în uscat), iar a doua, tăierea de vară (sau în verde).

Tăierile de iarnă, se execută începând din luna noiembrie şi până în luna martie, cu excepţia perioadelor (zilelor) foarte reci. Tăierile de vară se efectuează din momentul intrării plantelor în vegetaţie şi până la încheierea ei. In mod frecvent, peisagiştii efectuează tăierile mai mult în perioada de vegetaţie deoarece în timpul iernii marea majoritate a arborilor şi arbuştilor foioşi sunt lipsiţi de frunziş, fapt pentm care se poate vedea cu uşurinţă ce trebuie şi ce nu trebuie să se taie.

Tăierile de iarnă sunt indicate în mod deosebit pentru arborii şi arbuştii mai bătrâni, care necesită tăieri mai energice, de reîntinerire sau pentm acele specii a căror dezvoltare a mugurilor este diferită.

Făcând aceste tăieri mai devreme, respectiv după o scurtă perioadă de timp de la intrarea plantelor în starea de repaus vegetativ, vom da posibilitatea plantelor să-şi dezvolte în timpul iernii mugurii slab dezvoltaţi, pentm ca în primăvară, aceştia să pornească cu toată vigoarea.

în perioadele foarte friguroase din timpul iernii tăierile se suspendă, deoarece calitatea lucrării nu este corespunzătoare. Ramurile fiind îngheţate şi muncitorii neputând să se mişte în voie, se produc dezbinări, ruperi de ramuri care antrenează porţiuni de lemn şi coajă, producând leziuni grave plantelor. Momentul cel mai potrivit este sfârşitul iernii când pericolul îngheţului a dispămt.

La speciile la care seva începe să circule foarte devreme după perioada stării de repaus, la cele ale căror leziuni prezintă scurgeri pronunţate, se recomandă ca tăierile de iarnă să fie terminate până la sfârşitul lunii februarie.

Dacă la aceste specii, tăierile nu s-au putut termina la timp, atunci este mai bine să fie executate în vară, deoarece atunci rănile rezultate din tăieri nu vor mai produce scurgeri. Tot către sfârşitul iernii, dar cât mai repede posibil, se recomandă să se taie speciile mai sensibile la ger. De asemenea şi speciile cu lemnul moale, cum sunt: Clematitele, Teiul, Salcia, Trandafirii, Catalpa etc.

Tăierile din perioada de vegetaţie activă, de multe ori sunt neglijate, motivându-se multitudinea altor lucrări de sezon, sau se aşteaptă ca în primăvară să se dezvolte o vegetaţie puternică, care să înlocuiască pierderile rezultate, fie din tăierile din iarnă, fie din alte cauze.

Sunt însă unele specii la care tăierile din timpul verii nu sunt indicate, pentm că lăstarii ce rezultă din tăierile efectuate în această perioadă nu mai au timpul necesar să se matureze (lignifice) complet până la venirea iernii, fapt pentm care plantele suferă din cauza gerului şi a secetei. Tăierile din vară prezintă unele avantaje în cazul când se aplică ramurilor uscate din coronamente care, în această perioadă, când plantele sunt înfrunzite, se pot identifica cu uşurinţă spre deosebire de perioada de iarnă, când coronamentele sunt dezgolite de fmnze şi identificarea este mult mai dificilă.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: