CERINTELE TRANDAFIRILOR FATA DE FACTORII DE MEDIU

Posted on December 20, 2009. Filed under: Cunoasterea speciilor ornamentale | Tags: , , |

Trandafirii sunt plante iubitoare de lumină, preferă plantarea în locuri însorite pentru a asigura o creştere normală, o înflorire abundentă şi o bună maturare a lemnului.

Comportarea faţă de căldură este diferită. Cei mai rezistenţi la ger sunt trandafirii de peisaj (până la -25, – 30°C); rezistenţă bună au şi trandafirii urcători Wichuriana, şi unele soiuri din grupele Floribunda şi chiar unii hibrizi de Thea.

Cerinţele faţă de apă sunt considerate ca fiind moderate, ceva mai mari în timpul creşterii lăstarilor şi formării bobocilor. Sunt sensibili la umiditatea excesivă din sol, cel mai rezistent fiind măceşul. Ploile depreciază calitatea florilor la unele soiuri.

Trandafirii preferă solurile uşoare, bogate în humus, fertile, reavene. Necesită fertilizare periodică cu gunoi de grajd (toamna) şi cu îngrăşăminte chimice (toamna sau primăvara după primul val de înflorire).

Solurile indicate pentru trandafiri sunt lutoase, sau luto-argiloase, permeabile, cu pH – 5,5-7,5, cu fertilitate bună, cu un conţinut de humus de cel puţin 1,5-2% (Wagner St. 1991).

Pe solurile uşoare plantele suferă de ger, secetă şi lipsă de calciu. Pe terenurile slab acide este mai indicat ca portaltoi specia Rosa multifora iar pe cele neutre R. canina.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: